”Här får vi tid att vara tillsammans”

Charlotta Manderius i Borstahusen

Charlotta och Peter Manderius kommer båda från Västergötland, men har bott på många olika platser i Sverige och Europa. När de fick barn hittade de sin oas i Landskrona och Borstahusen. Här får de mer tid för familjen.

Charlotta och Peter Manderius har bott i Frankrike, Italien och Spanien, och har båda sina rötter i Västergötland. Innan de flyttade till Landskrona bodde de dessutom i Malmö en längre tid. Men när de fick barn ville de ha närmre mellan jobb och bostad.

− ­Peter pendlade bort flera veckor per år när han körde mellan vårt hem i Limhamn och jobbet i Landskrona. Vi ville helt enkelt ha mer tid tillsammans.

Charlotta Manderius tycker att Borstahusen har levt upp till förväntningarna och mer därtill. Här är det nära till allt – hav, stränder, hamn och natursköna områden som Hilleshögs dalar och Ven. De tre sönerna Ossian, 10, August, 8 och Matteus, 3 har sina aktiviteter runt knuten.

manderius webb 2

− Det är lyx att barnen har cykelavstånd till både skola och fotboll, segling, tennis, fiske och dans. Att lätt kunna ta cykeln in till stan på den mysiga vägen längs med havet, förbi Citadellet och det vackra koloniområdet in mot Citadellbadet och Nyhamn är något vi värdesätter stort. Landskrona är verkligen en cykelvänlig kulturstad!

Även om det finns större städer på nära håll med stort utbud, finns det mesta familjen behöver i Borstahusen och Landskrona. Både vuxna och barn kan hitta något som passar.

− Staden har en av Sveriges finaste konsthallar, och dessutom finns det flera strandlekplatser och utomhusgym. Vid Borstahusens camping ligger vår absoluta favoritrestaurang – Erikstorps Kungsgård. Där brukar vi fira midsommar med goda vänner och äta närproducerad och vällagad mat. På helgerna har de en fantastisk brunch!

Men många nöjen i Landskrona är helt gratis.

− På kvällar brukar vi gå ner till stranden och kasta sten i havet, cykla, bada och leka. Och bara några minuters cykelväg bort finns ett utegym och ett elljusspår som vi brukar utnyttja året runt.

Stranden vid Borstahusen.

Som många andra Borstahusbor nämner Charlotta Manderius stillheten och lugnet som en av de främsta anledningarna till varför de trivs så bra just här.

− Vi hänger mycket i Borstahusens hamn, som är en skön plats för kontemplation och krabbfiske. Det är lätt att ta sig till våra grannstäder Helsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn men det är alltid lika skönt att komma hem till Borstahusen.

Charlotta har ett stort intresse för foto och får utlopp för det i vardagen när hon leker med barnen.

− Vi är mycket ute tillsammans med barnen och det bästa som finns är att fota barn i rörelse, extra bra blir det i Landskronas vackra miljö. Sen är det något speciellt med ljuset i Borstahusen, det är särskilt magiskt.

Familjen Manderius

Består av: Charlotta, 40, Peter, 47, Ossian, 10, August, 8 och Matteus, 3.

Gör: Charlotta läser till sjuksköterska i Lund, med planer på att senare specialisera sig till barnmorska. Har tidigare arbetat som översättare och undervisat i italienska. Peter är inköpschef.

Smultronställen i Landskrona: Borstahusens hamn, Hilleshögs dalar, Landskrona citadell och citadellbadet, Lill-olas, Ålabodarna, Ven