boiborstahusen

Seglarfamiljen som hittade hem i Borstahusen

12 oktober, 2017

Familjen Zetterström

Björn Zetterström flyttade till Landskrona och Borstahusen med sin familj 1999. Det var havet och det fina läget man föll för. I dag har familjen flera båtar och dottern Louise tävlar internationellt i optimistjolle. Men hemmahamnen är alltid bäst.

Björn Zetterström kom till Borstahusen för första gången en solig majdag 1999 med sin fru Hanna. Familjen bodde då i Stockholm, men Björn hade fått jobb på Sony Ericsson i Lund och de letade nu efter en lämplig bostad. Under en helg tittade de på tio hus, från Höllviken i söder till Ängelholm i norr. En sak visste de – de ville bo nära en hamn. Björn har sedan uppväxten i Luleå haft ett intresse för segling, som han nu också har fört vidare till sina tre barn.

När Björn såg huset på Övre Gatan den där majdagen var det kärlek vid första ögonkastet.

– Vi hade i princip köpt huset när vi åkte därifrån. Det hade panoramautsikt över havet, låg perfekt och priserna här i Landskrona var mycket lägre än i Stockholm.

När de väl hade köpt huset föll det mesta på plats. Familjen fick båtplats direkt, kom in i gemenskapen i Borstahusens segelsällskap och seglade mycket redan från start. I dag är Björn ansvarig för ungdomsverksamheten i klubben.

Alla tre barnen seglar, men mest aktiv är 15-åriga dottern Louise som har seglat optimistjolle i många år och deltagit i stora tävlingar både i Sverige och utomlands.

– Vi har trivts fantastiskt bra här i Landskrona hela tiden. Bilden av staden har förändrats genom åren. Från början var Landskrona synonymt med en stad med utmaningar, men i dag vet fler att det är en vacker kustnära stad som är perfekt om man är intresserad av segling och båtar.

Björn driver numera en IT-konsultfirma och har kontor på Landskronas inkubator och företagshus Linc. Som egenföretagare är det en fördel att bo i en stad med närhet till flera andra större städer, som Lund, Malmö och Helsingborg. Dessutom tycker han att Landskrona är en bra stad att bo i när man har barn.

– Det är verkligen nära till barnens fritidsaktiviteter, vilket gör livet enklare. I större städer måste man ibland köra långt för att barnen ska kunna träna. Här behöver vi bara åka mellan 5 och 20 minuter för att kunna rida, spela golf eller segla.

Seglingen, ja. Familjen äger i dag fem båtar; en Jeanneau på 39 fot, en Laser, en E-jolle, en optimistjolle och en RIB-båt. På fritiden tillbringar man en hel del av tiden på vattnet.

– Med den stora båten seglar vi till Bohuslän på somrarna och är borta några veckor. På helgerna gör vi gärna kortare utflykter till Danmark. Hela danska kusten har massor av stora och mindre hamnar och de flesta är väldigt fina, säger Björn.

Björn och hans familj bor i det historiska Borstahusen, och ser positivt på den utveckling som sker med det nya bostadsområdet Norra Borstahusen som växer upp en bit därifrån.

– Jag tycker att man lyckats väldigt bra med att knyta an till det gamla fiskeläget och knyta an till den stil som finns i Borstahusen.

Som seglingsentusiast och engagerad i Borstahusens segelsällskap kan han inte låta bli att lyfta fram Borstahusens hamn som en av de starkaste fördelarna med att bo i Landskrona. Bredvid hamnen finns stora öppna gräsytor där man kan lägga upp båtarna i samband med en kappsegling. Dessutom är vattnet direkt utanför hamnen lämpat för tävling, och man behöver inte transportera sig långa sträckor för att starta.

– Jag har följt med mina barn på många tävlingar på många olika platser och sett ett stort antal anläggningar. I mina ögon är Borstahusens hamn är en av de bästa anläggningarna i Europa för kappsegling, och det försöker jag sprida till alla jag träffar som är intresserade av segling.

När Björn ska lista de tre starkaste fördelarna med att bo i Landskrona har han svårt att begränsa sig vid tre.

– Vi gillar verkligen staden. Men de tre viktigaste faktorerna är att det är så sjönära, att prisnivån på hus är bra och att det finns en väldigt fin framåtanda och framtidsoptimism i staden. Det känns som om man är med och bygger någonting riktigt bra.

Familjen Zetterström: Björn 53 år, Hanna 51 år, Emilia 18 år, Louise 15 år (på bilden tillsammans med Björn) och Max 11 år. Gör: Björn är vd för ett IT-konsultbolag. Hanna är safety and liability manager på Assa Abloy i Landskrona. Bor: Övre gatan, Borstahusen. Smultronställen i Landskrona: Borstahusen, Erikstorps Kungsgård, Ven.

SENASTE NYTT